Pătrunjelul de grădină este o plantă bienală. În primul an formează doar o rozetă de frunze bazale și abia în al doilea an crește tulpina florală goală, ramificată în partea superioară, cu o înălțime de până la 1 metru.
Pe scurt: Pătrunjelul de grădină (Petroselinum crispum) este o plantă bienală: în primul an formează o rozetă de frunze, iar în al doilea an o tulpină florală de până la 1 metru. Rădăcina se recoltează toamna, în anul semănatului, sau primăvara următoare, iar frunzele în iulie și august.
| Înălțimea tulpinii florale | până la 1 m, în al doilea an |
|---|---|
| Recoltarea rădăcinii | toamna în anul semănatului sau primăvara următoare |
| Recoltarea frunzelor | iulie-august |
| Recoltarea fructelor | august, în al doilea an |
| Infuzie | 10 g de rădăcini la 100 g de apă |
Pătrunjel de grădină (lat. Petroselinum crispum) este o plantă bienală. În primul an formează doar o rozetă de frunze bazale și abia în al doilea an crește o tulpină florifică goală, ramificată în partea superioară, înaltă până la 1 metru. Rădăcina principală pivotantă este de obicei simplă sau puțin ramificată, fusiformă. Frunzele formelor naturale sunt lobate, de formă triunghiulară în contur, dar prin ameliorare au apărut numeroase forme cu frunze adânc divizate și diferit ondulate. Fructele sunt diachene. Partea cel mai frecvent utilizată a plantei este rădăcina, care se recoltează în anul semănatului toamna sau devreme primăvara următoare. După spălare temeinică și tăiere se usucă sau se depozitează într-o pivniță răcoroasă, cel mai bine în nisip. Fructele se recoltează în al doilea an după înflorire, adică în august, frunzele se culeg în iulie și august. Există două cultivare: Pătrunjel frunze și Pătrunjel rădăcină.
Utilizarea pătrunjelului în cosmetică
Pătrunjelul este utilizat și în medicină. Este un diuretic de neînlocuit, care are și efecte antireumatice și de drenaj. Consumul prea frecvent de infuzii de pătrunjel este însă periculos, deoarece apiolul conținut în ulei esențial este toxic și în cantități mari deteriorează rinichii. În rest, pătrunjelul este utilizat cel mai mult ca legumă radiculară. Rădăcinile, frunzele și fructele pătrunjelului conțin uleiuri esențiale. În funcție de originea plantelor, uleiul esențial are o compoziție diferită, poate conține miristicină, apiol sau aliltetrametoxibenzen. Frunzele de pătrunjel conțin și vitamina C. În caz de transpirație crescută și ten necurat cu acnee se recomandă să se bea de trei ori pe zi o ceașcă de infuzie de pătrunjel. Infuzia se prepară astfel: 10 g de rădăcini la 100 g de apă. Infuzia se bea două zile pe săptămână. Pătrunjelul stimulează eliminarea și curăță tenul. În măștile de legume însă nu se adaugă nici rădăcina rasă, nici frunzele, deoarece uleiul esențial de pătrunjel provoacă, în contact direct cu pielea, inflamații, umflături și erupții.
Atenție la pătrunjel! În cantități mari poate deteriora rinichii!